İmplant Üstü Protezler Ne İşe Yarar

İmplant Üstü Protezler Ne İşe Yarar

Implant

İmplant üstü protezler ne işe yarar? Bu soru, çeşitli nedenlerle eksik dişleri bulunan pek çok kişinin merak ettiklerindendir. Pek çok insan implant ve kaplamaların tüm süreç için yeterli olduğunu düşünür. Fakat implant tedavisi, özellikle çoklu diş kayıplarında protez dişlerle kaplanabilir.

İmplant üstü protezler ne işe yarar? İmplantlar eksik dişlerin estetik ve fonksiyonel bakımdan büyük ölçüde yerini alabilmektedir. Birden fazla diş eksikliğinin bulunduğu durumlarda ise hareketli protez yerine implant üstü protezler kullanılabilir. Böylece hastanın konforlu, kullanışlı ve estetik dişlere sahip olması mümkün olur.

İmplant Üstü Protez Uygulaması Nedir?

İmplant, diş kökünü taklit eden bir vidanın bu bölgeye yerleştirilmesi işlemidir. Bu işlemle hastanın ağzında oluşan kök kaybı telafi edilmekte, uzun yıllar kullanılabilen, estetik ve fonksiyonel bakımdan doğal dişlere oldukça benzeyen bir yapı oluşturulmaktadır.

İmplant üstü protezler, bir veya daha fazla dişin eksik olduğu durumlarda, implantlar üzerine monte edilen ve genellikle birden çok dişi içeren protezlerdir. Ağızda hiç diş kalmamış olan hastalarda da kullanılabilirler. Bu protezler, çıkarılabilir (overdenture) veya sabit (köprü) olabilir. Böylece hastanın çok fazla sayıda implant işlemi yapılmadan, kayıp dişlerin uzun yıllar boyunca telafi edilmesi mümkün olacaktır.

Bu uygulama genellikle şu şekilde yapılır;

  • İlk olarak implant diş uygulaması yapılır.
  • İmplant bölgesi iyileşince ağızdan ölçü alınır.
  • Protez dişler laboratuvarda hazırlanır.
  • Hastanın ağzına uygun yöntemle eklenir.

Bu sayede birden fazla diş eksikliği güvenli ve kalıcı olarak ortadan kaldırılmış olur. İşlem, fiziksel olarak buna uygun olan herkes için, ağzında hiç diş olmasa dahi uygulanabilmektedir.

İmplant Üstü Protezler Ne İşe Yarar

İmplant Üstü Sabit Protez Neden Yapılır?

İmplant ve protez uygulamaları, uzun yıllardır diş hekimliği tedavi seçenekleri arasında yer almaktadır. Bu işlemlerin birleştirildiği bu uygulama ise görece daha yenidir. Diş implant uygulaması ve sonrasında yapılacak sabit protezler, hastaya pek çok açıdan rahatlık sağlar.

İmplant üstü sabit protezlerin hastaya sağlayacağı bazı yararlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Daha fazla diş eksiği giderilmesi,
  • Daha fonksiyonel kullanım imkânı,
  • Dayanıklılık ve stabilite,
  • Kemik kaybının önlenmesi,
  • Estetik bakımdan iyi görünüm.

Bu tür bir tedavi, cerrahi bir prosedür gerektirmektedir. İmplant uygulaması, bölgenin iyileşme süreci, bununla birlikte protez yapımı ve uygulaması birkaç aya yayılabilmektedir. Her tıbbi işlemde olduğu gibi, implant üstü protezlerin de bazı riskleri ve potansiyel yan etkileri bulunur. Bu yüzden uygulamaların öncesinde hastanın konuya dair detaylı bilgilendirmesi, işleme uygun ağız ve diş yapısına sahip olduğunun belirlenmesi gereklidir.

İmplant Üstü Protezler Ne İşe Yarar

İmplantlar İçin Hangi Protez En İyisidir?

İmplant üstü protez işlemleri için birden fazla yöntem kullanılabilmektedir. Bu işlemlerden hangisinin hasta için en uygun olacağı, muayene ve hastanın ihtiyaçları doğrultusunda diş hekimiyle beraber belirlenmelidir.

Köprü protezleri, iki veya daha fazla dişi eksik olan hastalarda kullanılabilir. Bu durumda, implantlar çene kemiğine yerleştirilir ve üzerlerine köprü monte edilir. Köprü, eksik olan dişlerin yerini dolduracak birkaç dişten oluşan bir protezdir.

Çıkarılabilir (overdentures) protezler ise tüm dişlerin kayıp olduğu durumlarda tercih edilir. Bunlar implant üstüne yerleştirilebilir, sabit olmayan protezlerdir. Hasta tarafından çıkarılması mümkündür. Böylece temizlik ve bakım açısından kolaylık sağlayabilirler.

All on four protezler ise yine tüm diş eksikliği için tercih edilmektedir. Bu teknikte, genellikle dört implant çene kemiğine yerleştirilir ve üzerine bir protez monte edilir. Bu protezler, hastaya daha doğal bir görünüm ve his sağlar ve sabittir, yani hastanın çıkarıp takamayacağı türdendir.

Her protez işlemi farklı avantaj ve dezavantajlara sahiptir. En iyi seçeneğin hangisi olduğu, kişiye özel biçimde değişecektir. Bu nedenle yöntemin diş hekimi ve hastayla birlikte belirlenmesi gereklidir.

Dikkatinizi Çekebilir